sreda, 7. september 2022

torek, 6.9.2022

Danes smo na zelo zanimiv način spoznali bogato vodovje na območju severne Poljske. 

 S kajaki smo se približno 2 uri vozili po reki Nidka, po zavarovanem območju Masurian, katerega del je tudi mesto Ruciane-Nida. Izkazali smo se s svojimi kajakaškimi sposobnostmi, saj smo brez težav prvi prispeli na cilj. V reki smo videli mnogo živalskih vrst rib, vodnih ptic ter žuželk, hkrati pa smo si ogledali bogato vodno in obvodno rastje. Zatem smo se z avtobusom odpravili do zavarovanega območja, kjer smo si ogledali bogato zbirko nagačenih divjih živali, ter umetno prezerviranih rastlinskih vrst in gliv. Po končanem ogledu smo odšli do tržnice, kjer nam je prijazna Poljakinia prodala spominke ter domači med. Ugotovili smo, da so cene živil na območju relativno nizke, enako pa velja za ostale vsakdanje trgovske izdelke. Za kosilo smo jedli lokalno hrano, ribe z gobami ter govejo juho. V času bivanja na poljskem so nam ob vseh obrokih ponudili tudi čaj. Proti večeru, ko smo se vsi zbrali ob ognju smo pekli klobase, se družili in bolje spoznavali soudeležence projekta ter poljsko prehrano. Naš prijatelj Marti, ki prihaja iz Španije, je tu praznoval rojstni dan in mu je zato vsaka država posebej zapela "Vse najboljše" v svojem jeziku. V času bivanja na Poljskem smo ugotovili, da na tem območju podnebje in velika jezera močno vplivajo na kulinariko, saj v prehrani najdemo veliko rib ter zelja, ki je znano po tem da prestaja nizke temperature, značilne za to območje. V jedeh redko najdemo zeleno solato, saj je skandinavsko podnebje prehladno za njeno rast. 

Do sedaj nam je bila poljska hrana precej všeč, vendar se na mnogo načinov razlikuje od Slovenske, na katero smo navajeni.

 





Ni komentarjev:

Objavite komentar

sreda, 7.9.2022

  zjutraj smo se odpravili na zajtrk ter se najedli za dolgi dan. Prvo smo se odpravili v cerkev v kraju "swieta lipka" ki se imen...